Tuesday, November 30, 2010

maen tag2 lagi =)

EmoticonsDear diary,

Huhu,dapat tag lagi la~

Nama tag nie ABC..

Wa~ ABC??pa bnda tu??mcm sadap saja bah nama dia

Hihih,,rupanya juz jawab soalan2 yang dia bagi nie..

Terimakasi mamajnj suri lambat balas kamurang punya tag

Masa cuti nie mlas betul sia mau buka2 ini blog

Okey2..

:: ini adalah instruction dia::

Emoticonsinstruction: fill out these questions and make a new

note called ABC about you, then tag 25 people, if you got tag by me,

you have to take survey and report it..!!!

Emoticons

:: soalan2 ::

EmoticonsA. AVAILABLE = single but not available kihkih J

EmoticonsB. BIRTHDAY = 7 February

EmoticonsC. CRUSHING ON = my life :P

EmoticonsD. DRINK YOU HAD LAST = air kosong

EmoticonsE. EASIEST PERSON TO TALK = mr.S kut J

EmoticonsF. FAVOURITE SONG AT THE MOMENT = kalau lagu nie apa2pun bole lah~

EmoticonsH. HOMETOWN = Membakut

EmoticonsI. IN LOVE WITH = Mr.S J

EmoticonsJ. JUNGGLE = Soalan apakah ini??

EmoticonsK. KILLED SOMEONE = huh dalam mimpi kali aa~

EmoticonsL. LONGGEST CAR RIDE = sia tia pandai bah bawa kereta

EmoticonsM. MILKSHAKE FLAVOUR = Yam nyum3~

EmoticonsN. NUMBER OF SIBLING = 5

Emoticons O. ONE WISH = saya mau graduate dgn cemerlang tahun 2012 insyaAllah :]

EmoticonsP. PERSON YOU CALLED LAST = Mr.S

EmoticonsQ. QUESTION = apa kan tu soalan junggle tu?nda faham :[

EmoticonsR. REASON TO SMILE = bila ingat kenangan2 terindah

EmoticonsS. SONG YOU LAST HEARD = x ingat,,lupa suda..

EmoticonsT. TIME YOU WAKE UP = 5:30am

EmoticonsU. UNDERWEAR COLOUR = ????????????????????????????????????? :x

EmoticonsW. WORST HABIT = nda buleh tidur kalau ada kerja nda beres


EmoticonsY. YOYOS ARE = yoyos??

EmoticonsZ. ZODIAC SIGN = Aquarius

Emoticons Tugasan seterusnya tag lagi 25 orang (sandi). Huhuh~


Read more...

Saturday, November 27, 2010

disebalik nombor-nombor...

Dear Diary,

cuba tengok nombor2 nie..

(Credit)

Diary tau x kenapa nombor-nombor digit

Dari 0-9 nombor berbentuk macam tu?

kenapa x pilih ja no satu bentuk macam nie Ĩ ?

or no kosong berbentuk macam nie ö ?

Cute Emoticons

kan cantek sikit ada accesory kat atas dia,,hihi

secara logik nya,nombor2 yang kita belajar sekarang

bentuknya adalah daripada jumlah angel yang terdapat

pada bentuk tersebut.. contohnya:

1= ada satu angel

2= ada dua angel

n sterusnya..

tapi....

o kosong? x da angel langsung..

sebab tu bentuk o macam tu :)


Logik x?? hihihhiCute Emoticons

( nie hanya secara logika sahaja a.k.a hipotesis sendiri )

mengikut sejarah nombor yang sebenar2nya..

nombor2 digit ini diperkenalkan di Eropah

pada masa dahulu oleh Leonardo Pisano a.k.a Fibonacci

dia nie merupakan seorang pakar matematik berbangsa Itali

yang terkenal sekali pada masa tersebut

Nombor2 ini juga dikenali sebagai "Hindu-Arabic" number

nombor2 ini juga mempunyai evolusi tersendiri mengikut peredaran zaman.

apa2pun sebenarnya nombor yang kita guna sekarang

ada 10 digit saja,,

cuma berulang2 kita guna dari 0-9..

macam no 109462866287737849o38243927

memang nampak complicated kan?? tapi sebenarnya

wujud dalam kombinasi 10 digit sahaja (0-9)..

cuma kita guna nombor tu secara berulang2 kali..

sama juga dalam kehidupan kita

even complicated macam mana pun hidup kita

masalah yang kita hadapi,

just refer pada keimanan kita

mesti ada sebab nya kenapa Allah jadikan hidup kita sedemikian

x kiralah sama ada Allah nak uji, atau pun sebaliknya..Cute Emoticons

kadang2 kita x nampak situasi nie..

sebab nampak macam "complicated" sangat

sampai hati susah nak menafsir.. contohnya..

andai satu hari tu kita di serang sakit kepala.. mesti kita fikir mungkin

sebab x kurang tidur or keadaan yang panas sangat etc..

n then kita makan ubat supaya penyakit kita dapat disembuhkan..

kita selalu fikir macam tu kan??Cute Emoticons

nope! kita tersilap!

sebenarnya segala datang penyakit itu daripada Allah

dan Allah jugala yang mampu mnyembuhkan penyakit tersebut

kadangkala Allah berikan kesakitan sebagai "peringatan" kecil untuk diri kita

mana tau hari tu,kita terlalai main fb sampai solat pun di akhir2 waktu..

So, Allah berikan kita peringatan awal2..

kalau macam tu,x payah la pegi hospital or makan ubat

kalau dah memang betul penyakit tu Allah yang sembuhkan?

nope!Cute Emoticons makan ubat n pergi minta rawatan di hospital adalah

salah satu usaha kita untuk menyembuhkan penyakit kita..

sesungguhnya Allah suka sangat2 orang yang berusaha :)

Cute Emoticons

kalau boleh makan ubat sambil bertawakal..

insyaAllah akan sembuh..

p/s: apala cik Rina mengarut nie kan?? dari nombor,sejarah nombor

berceramah pula :P hihi Cute Emoticons

tepuk dada tanya iman :]

by love from me:

Penguin Emoticons

arinah


Read more...

Friday, November 26, 2010

home sweet home :)

Dear Diary,

Hari nie,rina dah balik kampung dah

Happy memang happy sangat3

Cute Emoticons

Tapi risau juga,balik flight jam 10 malam

Sampai sabah dalam jam 12.00 malam

N macam biasa la balik sorang2

Rina kan Independent girl :P

insyaAllah doakan semua ok dan berjalan lancar

(credit)

by love from me

Cute Emoticons

Arinah


Read more...

Thursday, November 25, 2010

Wow..amazing!!~

Dear Diary,

X pernah terfikir pun kan selama nie

tentang evolusi telefon bimbit padahal hari2 guna,

n x boleh berpisah ag :P

Yala dulu2 laen design,,sekarang dah makin canggih manggih

jum kita tengok sama2 evolusi telefon bimbit

nie n design yang memang mengagumkan in de future :)


(Credit)

huhu~ theory dorang mengatakan evolusi handphone sama

macam evolusi manusia..

ya meh??? nope! rina x percaya... sebab manusia bukan berasal dari berok pun..

betul x ??Cute Emoticons

pernah x terfikir macam mana pula phone kita 10 tahun akan datang??

haa~ kt bawah nie ada beberapa design n concept phone in future:

1)"Cobalto"

(Credit)

design diatas direka oleh Mac Funamizu.dia mengambil konsep

design "almost all-glass"..phone nie kelebihan dia boleh bagi gambar

3D kalau nak tengok Google map.


2) "Zafiro"

(credit)

haa yang nie pula design dari mamat kat atas tu juga..

tapi phone nie ambil konsep "3D Desktop"

n desktop nie pun di perbuat daripada glass..so nampak transparent..


3) Leaf Phone

(Credit)

nampak comel kan?? hehe bentuk daun..

phone nie design by Anastasia Zharkova

Phone nie sangat2 mesra alam, sebab pertama bentuknya seperti daun

kedua,phone nie x pakai bateri biasa, just guna solar energy

and electromagnetic energy.. design nie juga memang memudahkan kita

sebab, phone nie pakai macam pakai jam tangan.. best kan?



4)" Sticker Phone"

(Credit)

waa~ macam2 ada, nie rasanya sesuai untuk ibu2 sebab bole lekat kat peti ais

macam accessory kat peti ais tu,,huhu x yah nak cari2 kan?

phone nie design by Liu Hsiang-Ling, phone nie berbentuk curve

sebab senang nak lekat phone nie kat tingkap

(alamak,tersalah pula,bukan lekat kat peti ais erk :P )

nampak x kat belakang phone tu? itu tempat generate solar energy

so,kalau nak charge,just lekat ja phone anda kat tingkap :)


5)"Kambala"

(credit)

Phone ka ni?? hehe nie phone yang paling best sekali..

sebab phone nie ambil design n concept “earphone”.

Memang boleh melekat kat telinga la..

x yah nak pegang lagi..

N paling best sekali,bila phone nie x digunakan, dia akan jadi invisible

(Credit)

Dan akan menyerupai tone kulit kita..fulamak!! memang best!

Oo ya,terlupa pula,phone nie design by Ilshat Garipov.


6)”Packet” phone

(Credit)

Haa~ kalau korang nak tau, phone nie pernah memenangi

Istanbul Design Week 2007. Phone nie merupakan phone yang terkecik,

Teringan,ter..semua la..hehe~ bayangkan saiz dia 5 cmx 5 cm

Wuishh,, macam kecik kotak mancis kerat setengah ( ye erk?? :P)

Phone nie design by Emir Rifat


7) “Dial” Phone

(Credit)

Dial phone design by Jung Dae Hon

Tau x design nie,macam phone lama kan?

Telephone kat rumah nenek rina pun still guna dial phone

Apa2pun,concept lama tapi design canggih..

Kalau nak pakai,pakai macam gelang kat tangan

Memang class gitu~ J

(Credit)


8) Nokia “Morph” Phone

(Credit)

Phone nie menggunakan nanotechnology untuk menghasilkan

Body phone yang flexible dan transparent screen.

Body phone nie boleh dilengkok kan,,

suka hati korng la nak wat bentuk apapun..


9) Natural Year Phone

(Credit)

Phone nie memang sangat3 sesuai bagi sesiapa

Yang suka sangat3 tukar phone J

Mesti ada kan?? Ada sesetengah orang cepat bosan dengan sesuatu

Mesti tukar baru (Jangan tukar2 pasangan dah la ek? :P )

Ok3,,kembali dengan cerita phone nie..

Phone nie di reka memang bertahan untuk beberapa tahun sahaja

Kalau rina x silap, 2 tahun ja boleh bertahan..after 2 tahun..

Telefon tu akan sendirinya pecah macam gambar kat atas

N oleh kerana di perbuat daripada bahan2 semula jadi,,

Korang campak ja phone tu kat atas rumput,,nanti pandai2 lah

Phone tu degrade secara naturally bersama rumput2 yang kering..

100% x membahayakan alam sekitar J

Phone design by Je-hyun Kim..


10) “Pebble” phone

(Credit)

Korang Nampak x gambar kat atas yang kat belakang tu?

Nampak just ada small black dot kan?

Actually kalau kita x guna, phone nie akan jadi macam tu ja

Lepas tu bila kita sentuh phone nie,baru keluar keypad and screen..

Smart kan? Tapi kalau phone tu just macam bentuk asal

Macam barang permainan or pemberat kertas biasa ja..

Hehehe J


11) Mobile Script

(Credit)

Mobile script nie design by Aleksander Mukomelov

Phone nie sangat cantik dan exclusive..

Ada screen besar,puas r kalau korang nak chatting or tengok movie

Actually phone nie macam nie ja besar dia..

(Credit)

Cantik kan? Macam bentuk MP3..

Kalau nak tengok movie,memang best!

(Credit)

12) Visual sound Phone


(Credit)

This phone design by Suhyun Kim

Phone nie di reka khas bagi orang2 pekak

Yala,pernah x korang fikir,macam manila orang pekak nak calling

Betul x?? so kecian kat dorang..

Tapi pelik kan? Dah pekak,cmna nak dengar orang cakap apa..

Erm,,system dia macam ni..

Dh nama dia “visual sound” maksdunya

Bila ada orang kol, automatically apa yang orang tu cakap

Dapat di terjemahkan dalam bentuk words

So, tau la orang tu nak balas apa.. kan?? J

(Credit)

13) Coca cola phone

(Credit)

Coca cola phone???huhuh lawak2 :P

Tau x, ni la phone yang pertama yang hanya menggunakan

Energy bergantung pada coca cola..

Macam mana?? Hihi rina pun x dapat nak bayangkan..

Kalau nak tau lagi lanjut sila la ke laman web ini à (‘-’*)

(rina rasa lepas nie cnfirm coca cola laku kan dekat kedai2 J)

Design by Daizi Zheng

14) Pen Phone

(Credit)

Adeh~ ni lagi la..pen pun boleh jadi phone

Macam mana la dorang buat erk?

Tapi cnfirm x bole nak sms kan??

Tapi kalau nak call orang pun cmna erk??

Pelik2~ >.<


15) Window Phone

(Credit)

Phone nie di reka khas untuk reflect our weather condition

Kalau panas,dia akan show hot condition etc..

Korang tengok la sendiri gambar nie..

Best giler…..

Kalau nak type message just tiup ja kat ats skrin

N automatically akan berubah mode sms

Erm,, itu sajala yang rina dapat share kan..

Actually rina suka tau nak tau benda2 baru

Espcly berkaitan dengan technology~

Or everything la.. suka nak tau.. :]

Anyway, harap2 la rina dapat miliki salah satu phone ka ats tu kan??

Hihih,, rasanya mana yang lagi besshh ek???


By love from me:

Love Emoticons

arinah


Read more...