Saturday, November 27, 2010

disebalik nombor-nombor...

Dear Diary,

cuba tengok nombor2 nie..

(Credit)

Diary tau x kenapa nombor-nombor digit

Dari 0-9 nombor berbentuk macam tu?

kenapa x pilih ja no satu bentuk macam nie Ĩ ?

or no kosong berbentuk macam nie ö ?

Cute Emoticons

kan cantek sikit ada accesory kat atas dia,,hihi

secara logik nya,nombor2 yang kita belajar sekarang

bentuknya adalah daripada jumlah angel yang terdapat

pada bentuk tersebut.. contohnya:

1= ada satu angel

2= ada dua angel

n sterusnya..

tapi....

o kosong? x da angel langsung..

sebab tu bentuk o macam tu :)


Logik x?? hihihhiCute Emoticons

( nie hanya secara logika sahaja a.k.a hipotesis sendiri )

mengikut sejarah nombor yang sebenar2nya..

nombor2 digit ini diperkenalkan di Eropah

pada masa dahulu oleh Leonardo Pisano a.k.a Fibonacci

dia nie merupakan seorang pakar matematik berbangsa Itali

yang terkenal sekali pada masa tersebut

Nombor2 ini juga dikenali sebagai "Hindu-Arabic" number

nombor2 ini juga mempunyai evolusi tersendiri mengikut peredaran zaman.

apa2pun sebenarnya nombor yang kita guna sekarang

ada 10 digit saja,,

cuma berulang2 kita guna dari 0-9..

macam no 109462866287737849o38243927

memang nampak complicated kan?? tapi sebenarnya

wujud dalam kombinasi 10 digit sahaja (0-9)..

cuma kita guna nombor tu secara berulang2 kali..

sama juga dalam kehidupan kita

even complicated macam mana pun hidup kita

masalah yang kita hadapi,

just refer pada keimanan kita

mesti ada sebab nya kenapa Allah jadikan hidup kita sedemikian

x kiralah sama ada Allah nak uji, atau pun sebaliknya..Cute Emoticons

kadang2 kita x nampak situasi nie..

sebab nampak macam "complicated" sangat

sampai hati susah nak menafsir.. contohnya..

andai satu hari tu kita di serang sakit kepala.. mesti kita fikir mungkin

sebab x kurang tidur or keadaan yang panas sangat etc..

n then kita makan ubat supaya penyakit kita dapat disembuhkan..

kita selalu fikir macam tu kan??Cute Emoticons

nope! kita tersilap!

sebenarnya segala datang penyakit itu daripada Allah

dan Allah jugala yang mampu mnyembuhkan penyakit tersebut

kadangkala Allah berikan kesakitan sebagai "peringatan" kecil untuk diri kita

mana tau hari tu,kita terlalai main fb sampai solat pun di akhir2 waktu..

So, Allah berikan kita peringatan awal2..

kalau macam tu,x payah la pegi hospital or makan ubat

kalau dah memang betul penyakit tu Allah yang sembuhkan?

nope!Cute Emoticons makan ubat n pergi minta rawatan di hospital adalah

salah satu usaha kita untuk menyembuhkan penyakit kita..

sesungguhnya Allah suka sangat2 orang yang berusaha :)

Cute Emoticons

kalau boleh makan ubat sambil bertawakal..

insyaAllah akan sembuh..

p/s: apala cik Rina mengarut nie kan?? dari nombor,sejarah nombor

berceramah pula :P hihi Cute Emoticons

tepuk dada tanya iman :]

by love from me:

Penguin Emoticons

arinah

No comments: