Tuesday, April 26, 2011

diary syg.. penyakit saya dah makin kritikal :'(

dEar Diary..

hai diary syg. dh lama rsnya x conteng2 diary tomey nie
yala. rina puasa update entry kejap sbb nk focus exam
setakat nie.. alhamdulillah wokeh la.. 
tapi hari ni iman tegugat sket, hihi perasaan nk update entry membuak2
;p ok2 rina jnji pasni focus exam! :)

sebenarnya Rina nk share something..
shhh~! tapi jnji nie rhsia antara kita ja tau! ;p

diary tau x, rina rasa penyakit rina ni dah makin teruk :'(
melarat2.. dulu2 sket ja, tapi dh smakin besr nie, dh mkin teruk pula

WHAT!!!!??? SAKIT PEW CIK RINA???

DAH JUMPA DR KA BLUM???

wahhaahaha~ wat2 jadi caring person pula kan??
huhuhu .. tq la tharu rina

hihi xdala sebenarnya rina ada penyakit yg diberi nama "OCD"

OCD?????????? pew menda tue??

wokeh2 rina terangkan satu2. OCD stand for
"Obsessive Compulsive Disorder"
orang yang kena penyakit nie, selalu rasa gelisah semacam ja
selalu di control by our mind n fikir yg bukan2..
even benda tu just perasaan kita tp bg effect dgn our behaviour..

seyesly! okeh contohnya:
hari nie rina baca news something psl org pecah masuk rumah
bawa parang n sembelih orang..
masa tu, x da rasa apa2.. just teruskan mmbaca..
but bila dah malam nak tido, dgr bunyi something dah teringat2 
berita pagi tadi. dah terbayang orang pecah masuk rumah bawa parang panjang
hohohoho!! x boleh tido satu malam!

erghhhh~~~ nyesal baca berita tu tadi pagi.. 

apatah lagi bila tgk movie extreme macam SAW..

pacik google tolong carikan gambar ni. eeee! yark!
eeeuuuwww!!! asyek2 teringat kowt!
itu antara salah satu symptom la~
byk agy, symptom yg kedua.. besala rasa kebimbangan yg melampau
contohnyala:
satu ari MR.S inform yg dia nak pegi 1 Borneo
tapi dlm masa yg sama dia gtau lepas pegi 1B beli barang 
nak pegi bengkel sebab break keta x okey sgt..

"Ha!!!?????????? Break keta X OK?????" 

Glluupp! terasa vibration kat hati..
no no. u mesti fikir positive! yayayayay POSITIVE!
tapi, baru ja MR.S hidupkan enjin..
tiap 5 minit rina kol tnya ok ka x..
hhuuuhh~ x tau la knp hati mcm tu 

hihihi tapi ada baeknya show off jugala yg rina nie "CARING"
lalalalalla meow meow~~ 

(weeekkksss padahal!)

hihi okeh. n symptom yg terakhir rina rasa.. 
rina x boleh sgt2 tgk benda berselerak+baju x basuh+habuk2 bersantai n berkumpul2)
esshh!! memang rs sakit kepala tgk.. nak juga cuci+basuh bersih2!
susun buku+baju etc hari2!
seyes! maybe rina dh terbiasa dari kecik kowt macam tu..
dulu2 mama ajar tiap pagi kena kemas rumah+sapu sampah etc
tgh hari masak+kemas dapur
petang lipat baju+ sapu sampah kt halaman etc..

itu ok la kan.. org besa pun wat.. tapi...
kalau rina lipat baju, mesti saiz lipatan semua sama..
kalau rina susun baju kat dalam almari,mesti susun baju ikut warna..
kalau rina masak, dalam masa yang sama rina kemas dapur..
kalau rina sapu sampah, rina sapu juga ari2 walau x nampak habuk...
kalau rina kemas rumah, mesti kemas ari2 walau memg dah nmpak kemas pun..
n perangai tu terbawa2.. sampaila sekarang..




hihihi~ naseb bek duk bilik single ok sket..
itu ja nak share sebenarnya
wokeh la.. daaa~ sowi si buku tengah menanti..

babbaiii!!!

p/s: sebenarnya mama rina pun mcam ni.
rina rasa rina ikut perangai mama la.
ehem~ ntah2 korang pun antara salah seorang pesakit OCD hihihihihi!

by love:
arinah

3 comments:

misz myza said...

penyakit awk tu leh sembuh x??? X pernah dgr lak penyakit ni... Its ok.. InsyaAllah penyakit u ni dpt dikurangkan.. BTW, kemas nye awk punye bilik... untung spe dpt awk... hehehehehhe

cdahae said...

wah saya nak jadi macam awak....hehehe bilik kat arama ni dok macam kat kandang rimau..hehehe...

rynna said...

misz myza: ntahla,mama penah pegi hospital sebab penyakit ni tp dr bg ubat tido ja.