Sunday, May 29, 2011

kenapa kita pulak jadi mangsa?

Dear Diary,
hari sabtu tu rina pegila shopping dgn mama n family laen.
dah beli barang2 semua. adessh, lupa lak hari sabtu ni

adalah hari tanpa plastik kan??


ikhsan inchik google

lupa nak bawa beg sendiri. tapi rina tengok orang2 sekeliling
slumber jew pun guna beg plastik
yala if kena bayar 20$ pun, xada hal punya
dorang tetap nak juga beg plastik yang penting
kesenangan pengguna
betul x??

kalau difikir2kanlah kan, based on my opinion,
kenapa pula kita sebagai pengguna yang jadi mangsa??
kenapa pula kita yang kena bayar setiap helaian
beg pastik yang kita nak guna?
if dorang betul2 nak perangi penggunaan plastik,
tutup ja kilang2 yang buat beg plastik tu n perbanyakkan
 kilang2 buat beg kertas
or beg yang diperbuat dari bahan2 recycle, kan senang?
x payahla nak susahkan pengguna, ni x, padahal kilang2
plastik dapat keuntungan
berjuta2 tapi pengguna juga yang jadi mangsa kena bayar juga
satu lagi, duit hasil dari orang beli beg plastik tu
shopping mall tu juga yang dapat
dah la kita kena bayar barang, bayar beg plastik lagi
saja dorang nak ambik kesempatan, ambil keuntungan lagi
kalau betul2 hari tanpa beg plastik,
kenapa sediakan juga beg plastik tu..
betul x?? ni just rina punya opinion la

kata orang, kalau nak membanteras tu, biarlah dari akar pokok nya
kalau just cantas di dahan pokok, nescaya pokok tu akan tumbuh kembali
sampai bila2 pun x kan habis, even cantas bejuta2 kali pun

p/s: sekali bawa beg kertas yang besar, habes sayur2 tercampur dengan racun nyamuk haha


by love:
arinah


Read more...

Tuesday, May 17, 2011

maaf aku TERpaksa menduakan mu

Dear Diary
angau? em x la..
cuma.. ntah tiap kali buka entenet nie
mesti nak tengok rupa dia
mesti nak tau pasal dia
angau ka ni??
esh. xkn jatuh cinta kot?
tapi. ntah semenjak nama dia terpampang kat notis board
bersungguh2 cari siapa dia sebenarnya
tapi.. seyesly..
rina suka dia bukan sbb paras rupa
tapi MINAT yang DALAM
nak TAU siapa dia sebenarnya
huh misteri kan??
tapi. sebab dia, rina percaya 
kerana dia masa depan rina akan CERAH
n rina percaya sangat3, hubungan yang baik antara kami berdua 
akan membawa kejayaan. diala inspirasiku
cinta yang kukuh bole bimbing rina dalam usaha mengenggam ijazah
bukan setakat ijazah, master n PHD pun bole
إن شاء الله
n bukan setakat tu, bole further study gi oversea lagi
yang penting kena kukuhkan cinta tu dulu
mula2 memang la rasa sush nak dekat
tapi lama2 Alhamdulillah
boleh la sket2, cuma sekarang nie nak tengok gigi dia lak
hihi, unik tau gigi dia sebab tu rina suka dia 
malu~ :P

Mr.S?
eh, nope la! bukan Mr.S la!!
maaf aku TERpaksa menduakan mu
sebab
Rina terpaksa 
berhubung dengan dia demi masa depan
harap Mr.S faham..

ehem, sapa dia sebenarnya rina??

hihi diary nak tau ek sapa dia sebenarnya??
ok rina perkenalkan dia erk..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tadaaa!~~

nama penuh dia Diadema setosum
comel kan? ada duri2 tajam
hihi sebenarnya rina kena wat 
research pasal binatang nie for final year project
sebab tu tiap saat kena cari info psl menda alah ni
hubungan yang kukuh dan kuat dengan benda ni 
boleh tolong rina dalam usaha nak dapatkan ijazah
n seterusnya la usaha dapatkan master terus
insyaAllah.. rina kena study gigi or aristotle's lantern
n dia punya digestive system n relate dgn natural habitat
hihi sorry mr.S 
xda niat pun menduakan sesiapa

wokeh la. sampai sini saja
esok kena bangun awal
sebab nak keja lagi
caucincau..

by love from me:
arinah



Read more...

Monday, May 16, 2011

wishes from me to you :)

Dear Diary
kesempatan ni rina nak wish 
Selamat hari guru pada semua insan yang bergelar guru
termasuk la mama, 
mama n bapa shafiq (macik Rosita n pacik Suffian)
kakak dayang,abang adi n semua ahli family yg begelar guru
guru2 rina yang mengajar dari sekolah tadika, sekolah rendah 
SK.Pengiran Jaya, SK Agama, SMKA Limauan Kimanis
Pensyarah2 yang mengajar di Labuan Matriculation College n 
lastly semua pensayarah2 Universiti Malaysia Sarawak

Happy Teachers Day!!

u r de best teachers! :)
\

n x lupa juga pada yang menyambut hari wesak
selamat menyambut hari wesak korang!!


hihih
ok la
bye!

by love from me:
arinah



Read more...

Wednesday, May 11, 2011

entry sebelum tito

Hai. bole x rina kacau diary skrg?
hihi. sowi
nak juga update satu entry
"entry sebelum tito"
before besiap2 g ke alam mimpi
sebenarnya rina just nak gtau
hoho. rina happy :)
pew menda la cik rina duk nanges x tntu pasal
n then hupadte entry melalut2
cam entry ni la. 
littlegirlemoticon

woi. buruk la ko nanges cik rina!

yaaaa~ memng buruk puwn.
littlegirlemoticon

kalau nanges agy.
meh sini nanti babab 
baru tau!
littlegirlemoticon


anwei. hidup kena selalu happy
x mao la sodih2
littlegirlemoticon
nt cepat tua

esok rina fly.fly.fly!
back to sabah :)

sekian terima kasih.

gud nite all.

eh baca doa dulu la!



 بِاسْمِكَ اللّهُمَّ أَحْيَاوَأَمُوتُ


amin

k.bye
littlegirlemoticon
by love,
Love Emoticons
arinah


Read more...

dalam senyuman aku menangis

Dear Diary..
Dear dulu kita dah sepakat berjanji
bersatu hati xnak fikir pasal hubungan ni lagi
dah termaktub kemas2 dalam entri 
rina akur.. 
kita dah sepakat untuk menyempurnakan 
janji tu bersama2..
tapi dear, maaf rina x kuat..
walaupun rina tau.rina percaya setiap butir perkataan 
yang terkeluar dari mulut itu adalah benar
tapi hati... remuk sangat3..
....................................................................................................
Ya Allah, 
apa pun berikan yang terbaik untuk nya
sesungguhnya mecintai sesorang 
bukan bermakna memiliki dirinya untuk selamanya

Ya Allah Ya Tuhanku,
hanya ENGKAU yang tahu sama ada yang terang
atau yang tersembunyi
jikalau benar apa yang dia katakan 
dan mereka katakan
tunjukan aku KEBENARAN ya Allah

Tapi.. 
andainya itu adalah fitnah semata2
berikan aku kekuatan untuk terus bangun
menyucikan semula semuanya dari najis fitnah
agar CINTA yang berdekad2 lamanya
kembali subur mekar bersama haruman bunganya

tapi..
andainya itu adalah benar dan nyata
berikan aku kekuatan hati untuk menempuh segalanya
sangat sukar untuk ku bangun semula
kerana nya aku tahu apa erti cinta
dan kerana dialah
aku masih berdiri di sini setia menanti
selama 8 tahun dear

seperti akar pokok yang mengeluarkan akar tunjang
yang mencengkam hebat perut bumi
seperti itu jugalah cinta awak
sukar untuk rina buangkan segalanya

andai nya dapat dikikis
masih juga meninggalkan kesan

tapi..
entah la.
persoalan tu tetap jadi persoalan
rina malas nak tanya
sebab kadang2
kebenaran itu menyakitkan

biarlah
Allah sahaja yang maha mengetahui segalanya

apa pun..
semoga bahagia di sana
teruskan kaki melangkah
walaupun saya di utara awak di barat
tapi rina tetap akan tiupkan semangat
hari2..supaya awak terus
berdiri dan berjaya
dalam hidup

itu saja yang rina pinta
awak
BAHAGIA
walau kebahagiaan itu bukan dari saya.

salam sayang dariku
arinah.

eh lupa nak bye2 korang.
papai (dgn nada sedih)


Read more...

rs x sehat erk? jum ikot petua ni konform okeh trus!

Diary sayang,
hari ni rina rasa xda mood sket
even esok dh nak balik
demam lo. inchik temperature dh mula naek berang
muka dah merah2 dah..
si hati kerdil pun dah x larat dah..

kalau rs x sehat cmnie,
rina slalu wat senaman simple nie tau

jum diary temankan rina wat senaman sket
dancing2 + hiburkan hati..

first step...
tarik nafas dulu.....
Crazy Emoticons
tariiiikkk... hemmbuuuss...

pastu goyangkan badan..
Crazy Emoticons
ke kiri ke kanan.. ok ke kiri lagi dan ke kanan
Crazy Emoticons
n then balas agy ke kanan ke kiri..kanan kiri..

after that,senaman kepala
goyangkan kepala cam ni tau..
Crazy Emoticons
 wokeh pastu gerak2 tangan sket..
Crazy Emoticons
wokey good learner! pastu.....
dancing macam rina.....
Crazy Emoticons
one,two,one two....

okeh laju lagi bebeh!
Crazy Emoticons
hahahahahaa!!

okeh2 stop2
dh penin dahhh!
Crazy Emoticons
ala cian nya penat erk???

hihi okeh2 ni last step..
ni namnya exrcise step 
combine for kepala +tgn skali
Crazy Emoticons
shake2 shake2...!!
ok next step!
Crazy Emoticons

ok dah!! dah habes!
senag jew kan? korang pun leh wt punya
Crazy Emoticons

(ohoh~ pa menda la cik rina ajar nie. rasa nak hantok ja kpala laju2 kt dindng)
adooii!!
Crazy Emoticons

hihi wokeh la
rina dah sihat kembali!
besh kan senaman td?at least bole kuarkan peluh :)
actually, semua dah angkat kaki balek rumah
rina pun x sabar, rasa nak angkat kaki laju2
sabar rina, esok la hari nya
pas tu gi labuan for 2 months!
hope both of us enjoy it.

ok, happy holiday korang :)

byyee!

by love from me:
Crazy Emoticons
arinah 

Read more...

Tuesday, May 10, 2011

entry buat mama

Dear Diary,,
rasanya masih belum terlambat kan rina nak wat entry for wish
Happy Mothers Day
rina ucapkan untuk semua insan yang bergelar mama, ummi, mummy
emak, mak, ibu ,ibunda, bonda n sama waktu dengan nya
n special wish for my beloved mum
Sairah Haji Awg.Anak
Selamat Hari Ibu mama.. sayang mama sangat3!!

Diary nak tau?
sedih pula bila ingat mama. waaa~~ rindu!!!
rasa nak peluk erat3. n hapuskan semua air mata mama
selagi termampu x nak wat mama sedih
nak wat mama bahagia ja..
mama la orang paling hebat!

teringat pula masa rina sekolah rendah nak gi camping
nak cakap jauh, x la jauh sgt tempat camping tu
tapi mama risau sampai sanggup pegi ikut juga
ya Allah. hihi mama cakap x apa
rina join ja camping tu mama just follow
masa wat aktiviti selalu ja mama bagi semangat
masa nak mandi orang semua berebut2
tapi rina x, rina kan ada mama yang urus hihi
masa tido yang rina sedih :'(
pagi tu semua mengadu x bole tido..
sebab banyak nyamuk, yala camping kat dalam hutan
tapi... pelik.. napa rina leh tido nyenyak erk?????
petang tu nampak mama letih n kejap2 tetido
rupanya mama semalaman x tido, satu malam tu
mama jaga rina tido x bagi satu nyamuk pun hinggap kat bdan rina
ya Allah.. mengalir air mata..sampai macam tu sekali
mama sayang kan anak2 nya kan??
sampai seekor nyamuk pun dia x benarkan langsung hinggap kat bdn ank dia
mama cakap nyamuk tu besar2+ nnti kalau sakit kena gigit nyamuk
kan susah kan mama lagi????

erm, lebih kurang mcam tu la alasan mama
tapi rina tau, sebab perasaan sayang la mama wat macam tu

n then, satu benda lagi yang rina x bole nak jawab sampai sekarang..
bila rina sakit+ada probs+stress
mama boleh tau even kita tak gtau langsung pun. seyes!
magic! hihihi hebat2
skarang pun rina jauh kat sarwak, 
mama boleh detect if something x kena
rina kan selalu kena migrain, satu kali tu memg x bole tido
sampai2 nangis2 tengah malam, tiba2 mama kol
mama ckp x sedap hati.. uwwaa~ sedih.. 
hebat la naluri seorang ibu nie..
jauh beribu batu pun bole tau anak dia sakit..

bukan tu saja, ada satu hari tu rina tercari2 satu benda yang sgt2 penting
masa tu rina ada kat rumah. n then mama tgk ja
pastu mama cakap " rina, bnda tu ada kat dalam almari depan"
terus pandang muka mama n lari g almari depan
betull!!! mama tau apa yang rina nak cari
waaa!! hebat!!! pas tu rina tanya mama
"macam mana mama boleh tau???"

mama cakap, 
"ala, mama kan seorang mama mestila tau"

hebat kan seorang mama ni?? still x bole nak bayangkan
n dapat jawapan mcam manala mama bole tau..

lepas tu, rina percaya sangat2 if korang tiba2 terdetik kat hati
rindukan mama, sebenarnya dorang pun rindukan korang juga
betul, macam mesej hati la hihi
so, kalau korang tiba2 teringat mama, cepat2 kol
sebab mama rindu korang tapi x berani nak kol sebb takut ganggu
rina cakap based on experience la~

hihi . wokeh la
bye korang
nak packing barang
nak balik sabah :)

p/s: Hargaila ibu kita sementara mereka masih hidup di dunia ini.

by love from me:
Emoticons
arinah


Read more...