Monday, May 9, 2011

Akhirnya rina temui juga titik akhir..

Dear Diary..
الحمد لله Thanks Allah.. Syukur sangat3.. 
akhirnya Rina dah temui titik pengakhiran semua ini..
Titik Akhir???
 hihi yup..titik akhir dimana berakhirnya sem 4!
 happy sgt3!!! 
Good Bye Sem 4! and Welcome Sem 5! 
hihi tak sangka cepat sangat2 masa berlalu
iya lah tahun depan dah final year and insyaAllah graduate tahun depan
perasaan? sedih.. seyes,rina rasa macam sgt3 cepat masa berlalu
serasa macam baru semalam masuk Unimas tapi rupanya..
Dah dekat 2 tahun dah rina menetap kat bumi kenyalang nie
masih terasa saat2 malam tu dalam acara ikrar pelajar 
Rina excited tau berdiri kat depan dengan pakai baju kurung 
pink+kasut kulit hitam berikrar mengangkat janji sebagai 
mahasiswa Unimas.masa tu..ada perasaan yang sangat2 
sukar rina nak gambarkan..
tapi diary....
Monkey Emoticons
kenapa rina rasa sangat2 tak confident nak jejak dalam dunia
 pekerjaan erk?serasa ilmu yang ada sangat2 x cukup. 
hihi masih dahagakan ilmu memang langsung x ready nak keja,
 rina berniat nak sambung Master. insyaAllah..
Kembali cerita sem 4, sebenarnya rina baru habis exam.. 
Macam mana??
emm.. InsyaAllah okey kot.. 
n sgt2 berharap pointer akan naek2 dn terus naek!
akhirnya berakhir juga kan sem 4 yang penuh cabaran. 
sgt2 mencabar kesabaran! Ya Allah..berkat perasaan sabar ni, 
n tabah akhirnya dapat juga menyempurnakan
sem ni dgn baik.. Alhamdulillah..
Diary nak tau??
Sebenanrnya sem ni la sem yang sangat3 sukar bagi rina.. 
terus terang rina cakap, x pernah rina menangis sebab TEKANAN
tapi sem ni tertumpah juga air mata sebab kan persaan tu..
Bayangkanlah..bulan Mac rina langsung x ada masa rehat..
1 bulan tu keluar stay luar buat kerja lapangan..
kalau just itu, x apa rina boleh terima..
tapi dalam masa yang sama rina kena bagi komitmen
dalam aktiviti senggang and aktiviti kolej..
(Senggang is like co-curriculum activity)
if x datang senggang rina FAIL and kena REPEAT in next sem
euuwww!!! Crazzyyy! sapa nak FAIL?
 u x bole nak fail kan org suka2 hati!
ya la, rina bukan saja2 nak ponteng tapi dah kena kuar 
pegi wat keja lapangan, nak wat mcam mana juga kan??
probs yang kedua, dalam masa yang sama rina pun ada komitmen 
dgn aktiviti kolej. if x dpat melebihi 15 kolej,t kena tendang
x bole stay kat hostel lagi.. macam mana nak dapatkan cop tu
if semua aktiviti tiap hujung minggu..ya Allah..
rasanya nak juga potong2 badan nie..belah2 supaya dapat 
wat banyak keja dalam 1 masa.. rina pun manusia biasa..
x mampu nak handle semua benda dalam satu masa..
tapi prioriti tetap pada akademik! memang serabut sgt3..
STRESS!!!!!!!!!! 
masuk ja 1 Mac, rina kena pegi lebih dalam 5-7 keja lapangan or fieldtrip
termasuklah field visit.. after semua2 tu, kena wat presntations n report
tambah lagi dengan research proposal.. fuhh! memang x tido malam wat
apa2 pun.. rina kuatkan semangat, n percaya setiap kesulitan 
ada penyelesaian nya.. Rina just follow+ wat keja even kat mana pun
serasa masa tu sesaat sangat2 beharga..
tido+makan dah tunggang tebalik. kadang2 bila perut rasa lapar
baru teringat perut x mamam lagi seharian..
huhu.. makan pun boleh lupa.. 
paksa juga kaki melangkah setapak+setapak walau rasa 
susah sangat3! rasa nak muntah darah pun ada habiskan semua 
report yang bertimbun2 .
Apa2pun.. mcm tulah kehidupan STUDENT kan??
kalau x ada tekanan x sah, kalau x banyak keja memng bukan student namanya
mana ada student just goyang2 kaki n dapat apa yang dia nak
betul x?? ada kot mcm kes goda lecturer
dalam jiwa serabut siapkan semua benda..
tup2.. satu hari tu gempar ada student bunuh diri sebab tekanan

Ya Allah kuatkan semangat!

QS 94 : Alam Nasrah 5-8
"Karana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan,
Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan,
Maka apabila kamu telah selesai( dari sesuatu urusan ),
 kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap"

lepas satu persatu rina try hadapi..
Alhamdulillah.. semua berjalan baik..
mengenai senggang tu,rina try discuss dengan dekan 
n pihak atasan.. dorang faham n bantu rina selesaikan semua masalah

n then... YYEEAAHH!! HORRAAAYY!!

terharu! rina berjaya habiskan semua ni dgn jayanya!
sob3~ terharu!

hehehehehe.. macam tu lah kisahnya..
em.. nanti rina share lagi ek pasal pengalaman wat 
keja lapangan..'beeessshhht sangat3!!
rina dapat macam2 ilmu..
masuk laut, masuk lumpur, n macam2 lagi la..
n nak wat rasa excited sket before cerita sal keja lapangan..
meh rina share dulu gmbar time wt keja..
tadaa~
kami terpaksa wat keja walaupun masa ni genap seminggu selepas 
kejadian Tsunami di Jepun air laut agak menakutkan
tak pernah jumpa ombak sampai atas kepala 
tapi....

enjoy!!! 

wokeh la.. thanks diary sudi dengar kata2 hati rina
 


byyeee!!!!
by love from me:
Love Emoticons
arinah

No comments: