Sunday, May 29, 2011

kenapa kita pulak jadi mangsa?

Dear Diary,
hari sabtu tu rina pegila shopping dgn mama n family laen.
dah beli barang2 semua. adessh, lupa lak hari sabtu ni

adalah hari tanpa plastik kan??


ikhsan inchik google

lupa nak bawa beg sendiri. tapi rina tengok orang2 sekeliling
slumber jew pun guna beg plastik
yala if kena bayar 20$ pun, xada hal punya
dorang tetap nak juga beg plastik yang penting
kesenangan pengguna
betul x??

kalau difikir2kanlah kan, based on my opinion,
kenapa pula kita sebagai pengguna yang jadi mangsa??
kenapa pula kita yang kena bayar setiap helaian
beg pastik yang kita nak guna?
if dorang betul2 nak perangi penggunaan plastik,
tutup ja kilang2 yang buat beg plastik tu n perbanyakkan
 kilang2 buat beg kertas
or beg yang diperbuat dari bahan2 recycle, kan senang?
x payahla nak susahkan pengguna, ni x, padahal kilang2
plastik dapat keuntungan
berjuta2 tapi pengguna juga yang jadi mangsa kena bayar juga
satu lagi, duit hasil dari orang beli beg plastik tu
shopping mall tu juga yang dapat
dah la kita kena bayar barang, bayar beg plastik lagi
saja dorang nak ambik kesempatan, ambil keuntungan lagi
kalau betul2 hari tanpa beg plastik,
kenapa sediakan juga beg plastik tu..
betul x?? ni just rina punya opinion la

kata orang, kalau nak membanteras tu, biarlah dari akar pokok nya
kalau just cantas di dahan pokok, nescaya pokok tu akan tumbuh kembali
sampai bila2 pun x kan habis, even cantas bejuta2 kali pun

p/s: sekali bawa beg kertas yang besar, habes sayur2 tercampur dengan racun nyamuk haha


by love:
arinah

1 comment:

GadisKecil said...

nice entry

nice opinion

setuju sangat!!

Gk pun tak suka sgt banyak-banyak beg plastik ni..semak! hee